Sisältöseloste

Kaukana keisarin suuresta kaupungista on pieni kylä. Sen ylpeyden aihe on suuri maailmanpyörä. Paavo on kylän itsevaltainen päällikkö. Hän on yhdessä lapsuuden ystävänsä Saulin kanssa orvon Hömppä-tytön huoltaja. Yksioikoinen Paavo kuitenkin karkottaa Saulin, koska tämä ei totellut käskyä: ”Mitä siitäkin tulisi jos käskyjä ei toteltaisi!” Pian kyläläiset, mm. mustikkapullia leipova ja yhteiseen päätöksentekoon uskova Tarja ja kaikkitietävä Erkki sekä eritoten Hömppä ja painajaisista kärsivä Paavokin kaipaavat Saulia.

Tarinan alku

Virkaintoiset upseerit Matti, Mauri ja Seppo saapuvat kylään ja vievät maailmanpyörän uuden keisarin, Kostiainen I:n, kruunajaislahjaksi. Erkki nousee vastarintaan, mutta hänet vangitaan. Paavo vastustaa ensimmäisen kerran käskyä ja lähtee kaupunkiin pelastamaan toveriaan, mutta hän ei pääse keisarin puheille. Paavo onnistuu kuitenkin vapauttamaan Erkin ja he pakenevat kaupungista. Juhlinta kylässä jää lyhyeksi, sillä upseerit toimittavat kaksipäisen jättiläiskalkkunakoneen avulla kylän väen autiolle saarelle.

Paavon harhautus

Vitsailevat kalastajat Manu ja Mara auttavat kyläläiset pois saarelta. Matkalla kylään Paavo seuraa keisarin saattuetta. Hänelle selviää, että uusi keisari onkin Sauli. Hän oli saanut entiseltä keisarilta hirmuisen kalkkunakoneen hallitsemiseen tarvittavan kaukosäätimen ja näin hänestä tuli uusi yksinvaltias. Paavo harhauttaa sekä upseerit että kalkkunan kannoiltaan ja johdattaa väen kylään. Kotona odottaa yllätys, sillä keisari on antanut kylän uusille asukkaille, Benin porukalle. Riita kylän omistuksesta ratkaistaan köydenvedolla, jonka Paavon väki voittaa. Lopulta kuitenkin päädytään siihen, että myös uudisasukkaat jäävät yhteiseen kylään.

Keisarin kostotoimet

Keisari vaatii joukoiltaan kostotoimia Paavoa ja kyläläisiä kohtaan. Oikeudentuntoinen Seppo paljastaa suunnitelmat Tarjalle, joka asettaa tavoitteekseen hankkia kylälle itsenäisyys rauhanomaisesti neuvottelemalla keisarin kanssa. Kyläläiset äänestävät uudeksi päälliköksi Tarjan. Käy ilmi, että Paavo karkotti Saulin yhteisöstä mustikkapullaa koskeneen kiistan tähden. Muiden lähdettyä keisarin puheille, upseerit valtaavat kylän ja toimittavat Paavon vankilaan.

Loppuratkaisu

Paavo, jota uhkaa joutuminen kalkkunan uhriksi, saa neuvon kaapata kaukosäädin haltuunsa. Sepon ansiosta hän pääsee tyrmästä, etsiytyy Saulin luo ja pyytää tältä anteeksi. Sauli on valmis ottamaan hänet apurikseen, mutta Paavo onkin nyt kansanvallan kannalla. Hän on juuri päätymässä kalkkunan kynsiin, kun kyläläiset ehtivät Tarjan johtamana vapauttamaan hänet. Tarja julistaa kylän itsenäiseksi. Sepon esimerkin mukaisesti keisarin joukot laskevat aseensa. Kansa hurraa, mutta Sauli uhkaa kapinoivia kalkkunalla. Vasta Hömppä saa hänet rauhoittumaan. Paavo tuhoaa kaukosäätimen, jolloin kalkkuna villiintyy ja nielaisee niin Saulin kuin Paavonkin. Erkki keksii, että kun kaikki asettuvat otuksen syötäväksi, se halkeaa ahneuteensa ja tuhoutuu. Niin tehdään ja niin käy. Kohta ovat asiat kylässä kohdallaan: vapaus, rauha ja sopusointu vallitsevat ja maailmanpyöräkin on paikallaan.